Museer skaber fusionssponsorater

“Sponsering – marketing der gør en forskel” spørger jeg Jeppe Lauritzen fra Danske Bank, hvilke tendenser han ser for fremtiden, og han siger bl.a.:

“De store sponsorplatforme og nichesponsoraterne har det fint, men den bløde mellemvare er presset. Hvis du ikke adskiller dig fra de andre, er du tvunget til innovation. Det kunne fx være “fusionssponsorater”, hvor flere rettighedshavere går sammen om at levere værdi til en sponsor.”

I onsdags kom en historie, som bakker godt op om den forudsigelse: København får et ‘nyt’ stort museumskvarter. Seks museer i København går sammen under navnet Parkmuseerne (se illustration nedenfor).

Parkmuseerne, det nye museumskvarter i København.

Selvom artiklen ikke nævner sponsorer er det helt sikkert en del af motivationen at blive en mere attraktiv samarbejdspartner for virksomheder og private fonde.

Ifølge artiklen er håbet er at skabe et brand på linje med Museumsinsel i Berlin. Man skal da også kun kaste et kort blik på Museuminsels hjemmeside for at se, at de er lykkes med at lokke de store tyske drenge ud af busken med deres strategi. Siemens, Bertelsmann, Allianz og Deutsche Bahn er nogle af de virksomheder, som krediteres nederst på siden.

På nuværende tidspunkt er det kun Statens Museum for Kunst blandt de seks fusionerede museer, som for alvor har fået hul igennem til erhvervslivet. Det bliver spændende at se, om deres succes vil smitte af de på de øvrige “parkmuseer”.

En global tendens
En hurtig søgning på internettet viser, at der er tale om en større global tendens. I øjeblikket er der en ophedet debat i gang i Los Angeles, hvor byens to største museer vil fusionere. Meget apropos er den eneste, der nu kan stoppe fusionen, en lokal filantrop, som for fem år siden reddede det ene museum fra bankerot under forudsætning af, at det aldrig ville fusionere med det andet museum.

Et andet eksempel finder vi i Grækenland, hvor State Museum of Contemporary Art i Thessaloniki, og Macedonian Museum of Contemporary Art vil fusionere og skabe det største museum i Grækenland.

Skriv et svar