Legenden om verdens første sponsorat

Stort set alle er enige om, hvad der er verdens første sponsorat: Bovril’s sponsorat af  Nottingham Forest i 1898. Da jeg fik historien overleveret, fik jeg at vide at Bovril var et bryggeri. Og det gav jo god mening, for hvem er større sponsor end ølindustrien?

Men for nylig dykkede jeg selv ned i historien for første gang (man skal jo ikke altid stole på overleveringer), og fandt ud af, at historien har et interessant twist. Bovril er nemlig ikke en øl, men en varm “kød-drik” opfundet i 1871 i Skotland af John Lawson Johnston. I starten kaldte han produktet Johnston’s Fluid Beef (!), men ændrede senere navnet til Bovril. Bovril blev populært på fodboldstadions til at holde kulden på afstand – ikke mindst gennem sponsoratet af Forest i 1898.

Lige så interessant er det, at drikken stadig lever og sælger i bedste velgående i Skotland. Det er tilsyneladende en tilsæt-vand-løsning nu; mon ikke det var mere beskidt for 120 år siden.

En repræsentant for Bovril udtaler: “It’s a cast-iron law. The colder it gets, the more we sell, and it’s always been popular in Scotland. Especially in the months when the Arctic weather kicks in. Having a half-time pie and a Bovril has become ingrained in tradition.” Hvor vi har stadionpølsen, så har de altså Bovril.

Nottingham Forest vandt for øvrigt FA Cup’en i 1898 og gav Bovrils næringsrige drik en stor del af æren

En anden gang må jeg dykke ned i, hvem der var Danmarks første sponsor. Jeg gætter på Steff-Houlberg eller Carlsberg…

Skriv et svar