Hvorfor kan man sponsere Lars Løkke?

lars-loekke-rasmussenJeg blev ringet op af P1 Morgen i dag til en snak om politisk sponsering i kølvandet på sagen om Lars Løkke og Løkkefonden.

I radioen blev det til en overordnet snak om sponsorers motiver og strategi (hør indslaget), men jeg ville hellere have talt mere specifikt om Løkkefonden og dens sponsorer. Så er det jo godt, at jeg har en blog.

Jeg kan ikke forstå, hvorfor Lars Løkke har skabt denne sårbare situation for sig selv ved at oprette en fond? Det er prisværdigt at ville hjælpe andre, men der er absolut ingen gode argumenter for, at en statsminister skal have en fond (jeg ved godt, at han stiftede den i 2012, mens han ikke var statsminister, men det er ingen undskyldning).

Og hvorfor skal den hedde Løkkefonden? Den kunne have heddet alt muligt, men når han vælger at sætte sig eget navn på, så ligner det et prestigeprojekt (som måske i 2012 skulle bidrage til valgkampen). Normalt promoverer fondens navn stifteren bag (Salling Fonden, A.P. Møller Fonden, VELUX Fonden osv.), så er det også Løkkes motiv? Det var naivt af ham at tro, at fonden bare ville give ham goodwill uden etiske kvaler.

Hvorfor have sponsorer i en fond?
Det er her, det for alvor går galt for Lars Løkke. Hvorfor i alverden har han åbnet op for sponsorater i fonden. Normalt deler en fond penge ud, men Løkkefonden tager imod penge i stedet. Det er med til at give et mudret billede af foretagendet og får en til at tænke: Kan man så sponsere Lars Løkke?

Når Løkkefonden indblander sponsorer, så blander den det velgørende med det kommercielle. Sponsorer vil have noget igen, så hvad får de af Løkke(fonden)? Hvordan kunne han ikke se, at han gør sig selv til kæmpe skydeskive for korruptionsanklager.

Lars Løkke risikerer også at være ”ubevidst korrupt”. Hvis jeg havde en fond, og du donerede 190.000 kr. (som er det tal der har været fremme i sagen om kvotekongerne), så kan det ikke undgå at påvirke min opfattelse af dig. Så tager jeg helt sikkert telefonen, næste gang du ringer.

Barack Obama har også stiftet en fond, Obama Foundation, men han ventede til hans politiske embede var afsluttet. Det skulle Lars Løkke også have gjort.

Skriv et svar