De magtfulde fonde

Jeg blev ringet op af Radio24syv forleden til en snak om finansiering af den danske kultur. De to centrale spørgsmål var: Hvorfor foretrækker fonde/sponsorer at støtte udviklingsprojekter frem for drift; og hvor meget magt sidder fonde og sponsorer reelt med?

Du kan høre radioindslaget her (6 min.).

Jeg vil gerne dykke lidt ned i det med fondenes magt. For det har de masser af – altså magt. Danske fonde uddeler ca. 6,5 mia. kr. om året, og det er klart at den slags giver indflydelse. Staten får lov at finansiere den kedelige drift, og fondene tager de sjove projekter.

Det mest markante eksempel er nok A.P. Møller-fonden, som donerede 2,5 mia. kr. til Operaen. Men andre kan også være med: For eksempel Realdania, som har doneret 205 mio. til Den Blå Planet, det nye hjemsted for Danmarks Akvarium, og 60 mio. kr.til Rainbow Panorama på ARoS Kunstmuseum.

Og hvem siger fonde ikke kan være sponsorer? Prøv at tjekke Det Kgl. Teater hovedsponsorer. Tre ud af fem er fonde.

Det er dejligt for den danske kultur, at fondene står klar til at supplere den slunkne danske statskasse, men det er også berettiget, at der på det seneste har været meget kritik af de store danske fonde. Fondene er en politisk magtfaktor, og derfor er det fair nok at kræve lidt mere åbenhed om, hvem de støtter og hvorfor.

Se indslag nedenfor fra et nyligt seminar om fondenes rolle i fremtidens Danmark:

Skriv et svar