Supersælgerne spolerer sponsormarkedet

Hvem har skabt Logoland (læs: et sponsormarked overbefolket af logoer, standardpakker og manglende aktivering; ses især inden for sport)?

Det har sponsorudbyderne (eller sælgerne, som de kalder sig selv i sportens verden). Det er ikke for sponsorernes skyld, at man har 400 sponsorer og ligeså mange logoer på et dansk superliga-stadion (vi kan ligeså godt vænne os til at sige Superligaen igen). Det er en salgstankegang, der hersker i sponsorbranchen – ikke en marketingtilgang.

I en salgsorganisation er devisen: jo flere salg, jo bedre. Og det er fint nok, hvis du sælger et produkt eller en service, som du kan levere i ubegrænset hobetal. Problemet er, at sponsorater ikke er en ubegrænset ydelse. Jo flere du sælger, jo mere forringer du varen. Jo mere du propper ind på et stadion, et teater eller en hjemmeside, jo mindre bliver den enkeltes tilstedeværelse værd. Fordi et sponsorat som regel bliver solgt, og ikke købt, er det de gode sælgere, der sætter agendaen – og ikke de virksomheder, der betaler gildet.

Derfor er der også mange virksomheder, der laver sit eget “sponsorat” og dermed sender et klart signal til sponsorbranchen om, at det ikke er godt nok. Jeg nævner i flæng Grøn Koncert, Ecco Walkathon, Vær Aktiv (Codan), Jyske 3-bold (Jyske Bank), Team Unibet (poker), og Ekstra Bladet Skolefodbold. Så har de fuld kontrol over begivenhederne og kan skræddersy det til deres behov i stedet for at købe en standardpakke i den lokale sportsklub.

Hvem skal lukke Logoland? Det skal vi allesammen i fællesskab, men jeg forventer ikke, at udbyderne tager førertrøjen på. Det bliver op til sponsorerne at tage kontrollen over deres sponsorater og stille krav. Det er deres penge, deres målsætninger, deres logo, deres spildte kræfter.

Comments 1

Skriv et svar